Περιοχή ΜελέτηςΖώνη Λεκανοπέδιο Αττικής

Η Ζώνη Μελέτης της παρούσας ενότητας αφορά την περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής.


Η Ζώνη του Λεκανοπεδίου Αττικής έχει έκταση περίπου 532χλμ2 και περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής. Αναλυτικότερα περιλαμβάνει όλη την Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών καθώς και τμήματα των Π.Ε Ανατολικής Αττικής, Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών, Π.Ε. Δυτικού τομέα Αθηνών, Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Π.Ε. Πειραιώς και Π.Ε. Δυτικής Αττικής.


Οριοθετείται νότια και ανατολικά από τον Υμηττό, βόρεια και ανατολικά από την Πεντέλη, βορειοδυτικά από την Πάρνηθα και νοτιοδυτικά από το όρος Αιγάλεω και το Ποικίλο όρος.

Η περιοχή μελέτης της Ζώνης Λεκανοπεδίου Αττικής διαχωρίζεται από υδρογραφική άποψη σε τέσσερις μείζονες λεκάνες απορροής.

Ο Κηφισός ποταμός παροχετεύει το 70 % των νερών του Λεκανοπεδίου και πηγάζει από τις νοτιοανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας και τις βορειοδυτικές της Πεντέλης. Είναι αποδέκτης ενός σημαντικού αριθμού συμβαλλόντων κλάδων, όπως το ρ. Εσχατιάς, Καναπίτσας (Αχαρνών), Ποδονίφτη, οι οποίοι εξυπηρετούν το μεγαλύτερο μέρος του αστικού τμήματος της Αττικής.


Ο Ιλισός αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αποδέκτη της Ζώνης. Ξεκινάει από τον Υμηττό, όπου το ένα τμήμα του πηγάζει από την περιοχή όπου βρίσκεται το νεκροταφείο Παπάγου – Χολαργού και το άλλο από την περιοχή κοντά στην Καισαριανή. Το μεγαλύτερο μέρος του Ιλισού, εξαιτίας της πύκνωσης του αστικού ιστού, είναι κλειστό υπόγειο τμήμα το οποίο διασχίζει βασικούς οδικούς άξονες, μέχρι το τελευταίο μέρος του όπου είναι ανοιχτό στο ύψος της οδού Φορνέζη και εκβάλει στον Σαρωνικό Κόλπο.


Στη συνέχεια, σημαντικοί αποδέκτες στα νότια της Ζώνης είναι τα ρέματα της Πικροδάφνης και των Τραχώνων. Το ρ. Πικροδάφνης πηγάζει από τις δυτικές πλαγιές του Υμηττού διατρέχει την Ηλιούπολη και τον Άλιμο και εκβάλλει στον Σαρωνικό Κόλπο σε ένα μικρό δέλτα. Το ρ. Τραχώνων πηγάζει από τις νότιες υπώρειες του Υμηττού διασχίζει τις περιοχές του Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού εκβάλλοντας στα δυτικά του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.


Τέλος, οι περιοχές του Περάματος και του Πειραιά απορρέουν μέσω διευθετημένων ρεμάτων όπως το ρ. Νέου Ικονίου και ρ. Αμφιάλης στο Σαρωνικό κόλπο.


Η παρούσα Ζώνη συνοδεύεται από τα παρακάτω:


Τεύχη

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΝΗΣ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΖΩΝΗΣ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ


Σχέδια

 

 

 

 

Image

Ζώνη Λεκανοπέδιο Αττικής